Ihotulehdus

Yleisimmät kohtaamani ongelmat ovat juuri iho-ongelmia. Koirat kutisevat, hilseilevät, raapivat jne. Ongelma tuntuu maanlaajuiselta ja yleisin diagnoosi on allergia, hoitona antibiootit ja kortisooni sekä ruokavalion muutos, yleensä erittäin kapeana. Näistä mikään ei poista ongelmaa. Ruokavalion kaventaminen, kaventaa samalla koiran kehon toiminta mahdollisuuksia, raaka-aineita vähemmän. Tässä artikkelissa pyrin käsittelemään perusteellisia syitä miten ihotulehduksia yleensä käsitellään ja miksi. Seuraamalla tutkimuksia sekä niiden tuloksia, pystymme käsittämään ongelman laajuuden, sekä miten ja mistä ihotulehdukset syntyvät.

Yhtenä suurimpana ongelmana olen ikäväkseni kokenut monien omistajien suhtautumisen asiaan, sillä yleisimmin ongelma ei ole koira, vaan omistaja, joka ei ole huolehtinut lemmikkinsä tarpeellisesta ravinnon saannista. Tämä yleisimmin johtuu tiedon puutteesta, eihän kenenkään tarkoitus ole lemmikkiään tahallaan sairastuttaa. Tarkoitukseni ei ole ketään syyllistää, vaan saada tietoa omistajille, jotta oikealla hoidolla saadaan lemmikki voimaan paremmin. On samantekevää miksi ja mistä ongelmat ovat syntyneet, jos lemmikki saadaan terveeksi ja sen hyvinvointia lisättyä.

Ihotulehdus on yleinen mutta usein väärin ymmärretty iho-ongelma. Vaikka ihotulehdus yleisimmin tarkoittaa tulehtunutta märkivää ihoa, sitä käytetään aina kuvailtaessa mitä tahansa bakteerin aiheuttamaa ihotulehdusta, vaikkei märkimistä tapahtuisi. Miten tämä voisi olla väärin ymmärretty ? Tarkistellaanpa asiaa vähän tarkemmin.

Suurin osa ihotulehduksista liittyy Staphylococcus intermedius-bakteeriin. Niille, jotka ovat vuosia seuranneet tutkimustyötä, muistanevat tutkivien eläinlääkäreiden virheellisesti arvioineen tulehduksen aiheuttajaksi Strahylococcus aureus-bakteerin.

Jos laitamme näitä Staphylococcus intermedius bakteereja suoraan koiran iholle, tulehdusta ei tapahdu. Tiedämme tulehdusbakteerien elävän määrätynlaisessa tilassa, jonka on jokin muu aiheuttanut. Jos me otamme terveen koiran ihon pinnasta bakteereita laboratorioon, voimme kasvattaa siinä monia mikro- organismeja, mutta emme Straphylococcus intermedius-bakteereita. Jos otamme näytteen veitsellä, löydämme 48 tunnin sisällä ihon samasta paikasta juuri näitä bakteereja. Tämä on selvä merkki siitä miten tämä organismi toimii. Se selvästikin kehittyy lähes välittömästi iholle, joka on vaurioitunut tai tulehtunut jostakin muusta syystä, kuten vastustuskyvyn heikosta toiminnasta, allergiasta, aineenvaihdunnan mahdollisista ongelmista tai parasiittien puremista (kirput, täit, punkit jne). Ihotulehduksen yleisin ongelma on se, ettei se ensisijaisesti ole bakteerin aiheuttama, vaan jokin muu vaurioittaa ihoa, jonka seuraamuksena bakteerit kehittyvät.

Yllämainitusta epävarmuudesta johtuen, eläinlääkärit yleisimmin käsittelevät tätä vain ihotulehduksena. (dermatiitti)

ERILAISET IHOTULEHDUKSET

Ihotulehduksia diagnisoidaan eri tavoilla, mutta yleisin erottelu tapahtuu tulehduksen syvyyden mukaan.

Jos ainoastaan ihon pinta on tulehtunut, käytetään ”pinnallisen tulehduksen” nimikettä. Yleisimmin hot- spotit ja taivetulehdukset. Taivetulehduksilla käsitetään niitä alueita jotka ovat taipeissa, ihonpoimuissa, parhaimpana esimerkkinä Shar-Pei:n ihonpoimujen ongelmat.

Välilliset ihotulehdukset ovat niitä joissa tulehdus on tunkeutunut ihon sisälle, yleisimmin karvan juuriin. Näitä kutsutaan karvanjuuritupen tulehduksiksi ja tyypillisesti ne alkavat pieninä punaisina pisteinä, kehittyen vähän turvonneiksi ja sitten pyöreiksi hilseileviksi renkaiksi. Näitä oireita usein liitetään heisimatoihin.

Syvät ihotulehdukset useimmin johtuvat välillisten tulehdusten laajentumisesta. Jos karvanjuurentuppi tulehdus jatkuu ja syvenee, muuttuu tulehdus märkiväksi. Tällöin tuntuu ihon alla mätää ja mätä voi purkautua ihon läpi.

On tärkeä ymmärtää se miten iho toimii ja miten se rakentuu.

Iho on koiran suurin elin ja se kuluu koko ajan. Ihon rakennusaineista riippuu minkälainen ihosta muodostuu. Rakennusaineet taas tulevat suoraan ravinnosta eli hyödynnettävän ravinnon laatu ratkaisee sen minkälainen ihosta muodostuu.

Koira rakentaa kehonsa ruuan valkuaisen aminohapoista. Eläinperäinen valkuainen on lähempänä koiran omaa valkuaista ja siitä se pystyy helpommin rakentamaan omat aminohapponsa. Jos raakavalkuaislähteinä on 3 erilaista lihaa, on koiralla huomattavasti paremmat mahdollisuudet rakentaa tervettä kehoa kuin yhteen tai kahteen lihaan perustuvasta raaka-aineesta. Kasvisperäisistä valkuaisista koiran on huomattavasti vaikeampi rakentaa omia aminohappojaan, enkä näe mitään syytä miksi koiralle pitäisi kasviksia raakavalkuaistarpeeseen syöttää.

Osan tarvitsemistaan aminohapoista koira valmistaa itse, mutta osan on tultava ravinnosta. Jos ravinto sisältää oikeanlaisia raakavalkuaisen, pystyy koira rakentamaan ihostaan kimmoisan ja terveen. Kimmoisa ja terve iho suojelee koiraa ulkoisilta ärsykkeiltä. Karhean ja hauraan ihon puolustuskyky on huomattavasti heikompi kuin terveen ja kimmoisan, ja koira, jonka iho ei ole parhaassa mahdollisessa kunnossa, kärsii ulkopuolisista ärsykkeistä helposti.

Koiran vastustuskyky perustuu vitamiinien, mineraalien ja määrättyjen rasvahappojen yhteistyöhön. Ulkoiset tai sisäiset tunkeutujat, bakteerit ja virukset, pystytään tuhoamaan jos vitamiini, mineraali ja rasvahappo suhteet ovat korkeat ja tasapaino kunnossa jokaisessa solussa. Tämän puolustusrakennelman ”aseet ja ammukset” tulevat ravinnosta. Jos ravinto sisältää korkean tason vitamiini- ja mineraalipitoisuudet, takaa tämä koiralle erinomaisen valmiuden puolustautua tunkeutujia vastaan. Teollisissa valmisteissa vitamiini ja mineraalimäärät pystytään tarkkaan laskemaan ja tasapainottamaan. Koska nämä molemmat toimivat ja vaikuttavat yhdessä ja ristiin on kuluttajan helppo tarkistaa yleensä ensimmäisenä mainittu A-vitamiini pitoisuus. Jos A-vitamiini pitoisuus on +22.000 IU/kg tiedetään myös muiden vitamiinien ja mineraalien olevan korkealla tasolla. Koira, joka jatkuvasti syö ravintoa jossa on tämä korkea vitamiini- ja mineraalitaso, omaa myös korkeamman vastustuskyvyn, eikä yleensä kärsi iho- ja turkkiongelmista. Ihotulehdukset hoituvat jo pinnallisen ihotulehduksen tasolla, eikä tulehdus pääse tunkeutuman syvemmälle.

Seuraavassa käsittelemme eri raaka-aineita, niiden vaikutuksia sekä itse soluja ja solujen toimintaa. On erittäin tärkeää ymmärtää tämä aineenvaihdunnallinen prosessi. Se on monimutkainen ja moninainen tapahtuma sarja, jonka toimintaan ei ole olemassa minkäänlaista yksinkertaista sääntöä tai vastausta ongelmiin.

SOLUT JA SOLUJEN TÄRKEYS TERVEYDELLE

Haluat koirasi pysyvän terveenä ja elinvoimaisena. Silloin on ensiarvoisen tärkeää, että annat koirallesi ravintoa jolla se pystyy ylläpitämään solutoimintaansa. Hyvin usein sanaan ”ravinto” liitetään ainoastaan rasvaan tai valkuaismäärään, mutta koiran elimistö tarvitsee viittä välttämätöntä ravintoainetta:

1. Vettä

2. Raakavalkuaista

3. Mineraaleja (kivennäisiä)

  4. Hiilihydraatteja

  5. Vitamiineja

  Jotta koiran elimistö toimisi parhaalla mahdollisella tavalla, on kaikkia viittä ravintoryhmää oltava riittävä määrä ja ennen kaikkea sopivissa suhteissa keskenään. Tämä johtuu siitä, että yhden ryhmän toiminta ravitsemusketjussa on aina riippuvainen toisesta. Esimerkkinä vitamiinit. Jotta keho voi käyttää hyväkseen vitamiineja, on sillä oltava myös mineraaleja. Jos yksikin näistä on heikko tai sitä on vähemmän tai liikaa, heikentyy koko ketju.

  Vesi

  Vesi on koiralle tärkein yksittäinen ravintoaine. Koko kehon toiminta tapahtuu nesteiden välityksellä. Nesteiden puutos johtuu veden puutteesta eikä ilman nestettä aineenvaihduntaa tapahdu.

  Raakavalkuainen

  Elimistö hajottaa ravinnon raakavalkuaisen sen aminohappojen vapauttamiseksi. Aminohapot imeytyvät verenkiertoon ja elimistö käyttää näitä rakennusaineina omille aminohapoilleen. Eläinpohjaisen valkuaisen aminohapot ovat lähempänä koiran omia aminohappoja ja koira helpommin ja tehokkaammin käyttää nämä hyväkseen. Tämä on se syy miksei koiralle kannata syöttää kasvispohjaista raakavalkuaista. Turkki, iho ja kynnet koostuvat suuressa määrin valkuaisesta, samoin kuin sisäelimet kuten keuhkot, sydän sekä lihakset. Koiran kärsiessä puutteesta me ihmiset näemme himmeäturkkisen ja ehkä kutisevan koiran, mutta voimme vain kuvitella sitä mitä me emme näe eli mitä koiran sisällä tällaisen puutoksen aikana tapahtuu.

  Raakavalkuaista tarvitaan kudosten rakentamiseen ja korjaamiseen, ja ne auttavat ehkäisemään tulehduksia. Elimistö voi käyttää myös valkuaista energian lähteenä, mutta jos rasvaa ja hiilihydraatteja on tarpeeksi, valkuaista ei elimistö energiaksi käytä. Lysiinin oikea taso on erittäin tärkeä, sillä lysiini toimii katalysaattorina kaikille rasvahapoille, joten väärä lysiinin suhde voi estää koko rasvahappojen aineenvaihdunnallisen ketjureaktion toiminnan.

  Hiilihydraatit

  Hiilihydraatteja voisi verrata grillinesteeseen tai sytytysaineeseen. Elimistö käyttää hiilihydraatteja ensisijaisena energialähteenä kaikkiin elimistön toimintoihin. Ravinnossa on kolmea hiilihydraatin perustyyppiä: sokeria, tärkkelystä ja kuitua. Sokerit ovat yksinkertaisia hiilihydraatteja, joita elimistö käyttää nopeasti ja helposti hyödykseen. Tärkkelys on yhdistyneitä hiilihydraatteja, joita koira heikosti hyödyntää, sillä ne vaativat pitkän sulatus ajan (koiran sulatuskanava on erittäin lyhyt). Kuitujen ainoana tehtävänä on ravintosulan kuljetus suoliston läpi. Muuta toimintaa kuiduilla ei ole.

  Vitamiinit

  Vitamiinit ovat työnjohtajia, jotka käskevät eri aineet oikeille paikoilleen. Yhdessä muiden ravintoaineiden kanssa, pitävät elimistön terveenä ja toimivana. Muutamia pieniä poikkeuksia lukuun ottamatta, koira ei pysty itse tuottamaan vitamiineja, vaan näitä on saatava ravinnosta säännöllisesti ja riittävästi.

  Mineraalit

  Kuten vitamiinit, mineraalit ovat välttämättömiä elämälle ja kasvulle. Mineraalit ovat kuin liimaa tai laastia, jolla aineet liitetään toisiinsa. Mineraaleja on ravinnossa sekä orgaanisessa että epäorgaanisessa muodossa ja ne ovat elintärkeitä aineenvaihdunnan oikealle toiminnalle.

  Entsyymit

  Entsyymit ja niiden tehokas toiminta on erittäin tärkeää. Koira tuottaa entsyymejä ravinnostaan. Entsyymejä on elimistössä monissa eri muodossa. Entsyymit auttavat irrottamaan ja erottamaan ravintoaineita ruuasta elimistön käyttöön. Jos entsyymi toiminta on heikkoa, hyödyntää koira myös ravintoa heikosti. Ruuansulatus-kanavassa entsyymit hajottavat ruoka-aineet, jotta ne voisivat imeytyä ja päästä kiertojärjestelmään. Maksassa ne muuttavat ravintoaineita aineiksi, jotka tukevat soluaineenvaihduntaa ja ravintoaineiden imeytymistä. Ne myös säätelevät monien aineenvaihduntaprosessien nopeutta ja tiettyjen rauhasten toimintaa.

  Terveet solut

  Terve elimistö merkitsee sitä, että solut ovat terveitä ja toimivat tehokkaasti. Koiran elimistö koostuu miljardeista soluista, joilla jokaisella on erityinen tehtävänsä. Jotta koira voi pysyä terveenä, on sen saatava myös soluille oikeat ravintoaineet. Samalla on solujen voitava tehokkaasti poistaa kuona-aineet.

  Ruuansulatus muuttaa nautitun ravinteen puhtaiksi ravintoaineiksi. Ravinto imeytyy verenkiertoon ja kulkeutuu soluihin, missä se imeytyy ja käytetään hyväksi. Jotta elimistö voisi kasvaa, korjautua ja uusiutua, on välttämätöntä, että soluilla on kyky käyttää ravintoaineet tehokkaasti hyväkseen. Ravinnon imeytyminen on herkkä prosessi, jossa ravintoaineet tunkeutuvat jokaista solua ympäröivän solukalvon läpi. Jotta tämä prosessi olisi mahdollinen ja tapahtuisi tehokkaasti, on solujen oltava terveitä.

  Terve solukalvo päästää silloin ainoastaan sen sillä hetkellä tarvitsemat ravintoaineet sisälle soluun, ja päinvastoin - ainoastaan kuona-aineet pääsevät pois solusta. On ehdottoman tärkeää, että solu säilyttää häiriintymättä tämän erottelukyvyn.

  Solukalvot kyky päästää ravintoaineita sisälle ja kuona-aineita siitä pois, ja on riippuvainen rasvahapoista, joita ravinnossa on. Jos aineista on puute, se heikentää solukalvojen kykyä päästää lävitseen ravinto- ja kuona-aineita. Tuloksena on, ettei solu saa tarpeeksi ravintoa sekä ettei se pysty poistamaan kuona-aineita oikealla ja terveellä tavalla. Solut kärsivät silloin ravinnonpuutteesta ja solun toiminta heikkenee ja hidastuu, sen sijaan että se olisi terve ja tehokas. Jos solut eivät pysty vastaanottamaan tarvitsemiaan ravintoaineita, ei ole mitään merkitystä sillä, miten paljon ravintoa koira saa.

  Iho on muodostunut soluista. Jos solut eivät ole terveitä, iho oireilee eli kutisee, tulehtuu ja märkii.

  Solujen rasvat ovat välttämättömiä energiantarpeen tyydyttämisessä ja solujen terveinä säilymisessä. Ravintoaineiden epätasapaino johtaa solujen väsymiseen ja niiden toiminnan heikkenemiseen.

  Yhteenvetona

  Pyrkimyksenämme on antaa koiralle kaikki mahdolliset raaka-aineet myös ihon toimintaan. Rakennusaineina kolmea eri eläinvalkuaista sekä korkea vitamiini- ja mineraalitaso. Jos koiralla kuitenkin jo on vaikea ihotulehdus, ei ravinne yksinään riitä ja tällöin turvaudumme lisäravinteisiin. Yleisimmin koiralle syötetään esim. helokkiöljyä (Linoli happoa) ja E-vitamiinia, joka sinänsä on hyvä. Ongelma kuitenkin on se, ettei koira pysty yhtä ainetta kunnolla hyödyntämään ja tästä johtuu helokkiöljyn ja E-vitamiini yhdistelmän heikosta tehosta. Lisäravinne Mirra-Coat sisältää linolihappoja eli Omega-6 ja Omega-3, korkean määrän A- vitamiinia, E-vitamiinia, B6-vitamiinia, sekä biotiinia ja sinkkiä. Ihossa nämä kaikki tarvitsevat toisiaan ja tämän yhdistelmän todelliset vaikutukset todella näkyvät koirassa tai kissassa.

  On aina muistettava ravintoaineiden vaikutusten tapahtuvan aineenvaihdunnan kautta. Keho muodostaa ravintoaineista näitä aikaisemmin mainittuja soluja. Solujen uusiutuminen vatsan alueella tapahtuu noin kahdessa viikossa, koko kehon solujen uusiutuminen kestää noin 60 vuorokautta. Solujen uusiutumisen myötä, uudet solut ovat ravintopitoisuuksiltaan korkeat ja näiden uusien solujen päätyminen kehon kaukaisimpiin osiin kuten tassuihin, kestää vähintään tämän 60 vuorokautta. Jos iho-ongelma on vaikea, parantuminen kestää kauemmin, sillä keho kuluttaa näiden solujen ravintoaineet vaurioituneen ihon korjaamiseen ja mitä suurempi vaurio, sitä enemmän ravintoaineita tarvitaan.

  Kirjoittanut: Olli Wuorimaa

  Ostoskorisi on tyhjä

  Toimitusehdot

  Nämä toimitusehdot ovat voimassa 18.3.2020 alkaen.

  Verkkokauppa

  Shetland Oy
  Yrityspiha 4
  00390 Helsinki

  +358 (0)9 - 548 6325
  info@shetland.fi
  www.shetland.fi
  2345734-5

  Kauppa myy tuotteita täysi-ikäisille yksityishenkilöille. Tuotteiden hinnat sisältävät arvonlisäveron. Pidätämme oikeuden hintojen ja toimituskulujen muutoksiin.

  Tilaaminen

  Tuotteet tilataan verkkokaupassa siirtämällä ne ostoskoriin ja maksamalla ostoskorin sisältö verkkomaksupalvelussa. Kaikki asiakastiedot käsitellään luottamuksellisesti. Tilauksen yhteydessä kysyttyjä yhteystietoja ei käytetä muuhun kuin tilauksen toimitukseen tai siinä ilmenevien epäselvyyksien selvittämiseen, ellei erikseen toisin mainita. Tilatessasi verkkokaupasta sinun edellytetään tutustuneen ja sitoutuneen kulloinkin voimassa oleviin toimitusehtoihin.

  Maksaminen ja maksutavat

  Heti kun maksu on saapunut tilillemme laitamme tilauksesi matkaan. Alla eri Maksutavat:

  Postiennakko
  Nordea E-maksu
  luottokorttimaksut
  Tilaus maksetaan heti tilausvahvistuksen saavuttua henkilökohtaisilla pankkitunnuksillasi. Maksutapahtuma on pankin ja Teidän välinen tapahtuma.

  Luottokorttimaksut:
  Voit maksaa verkkokaupassa Visa-, Visa Debit-, Visa Electron-, MasterCard- ja Debit MasterCard korteilla. Verkkokaupassa ovat käytössä kansainväliset Verified by Visa -ja MasterCard SecureCode –-todentamispalvelut.
  Checkout näkyy maksun saajana korttilaskulla ja välittää asiakkaan maksaman maksukorttimaksun suoraan kauppiaalle. Korttimaksaminen tapahtuu turvallisesti suojatulla maksulomakkeella eikä maksukortin tietoja tallenneta verkkokaupan järjestelmiin.

  Tilisiirtona
  Tilaus maksetaan heti tilausvahvistuksessa olevien tietojen mukaisesti. Maksu tapahtuu tavallisen tilisiirron tapaan minkä tahansa pankin tililtä maksuautomaatilla tai pankin konttorissa. Tilaus raukeaa, mikäli sitä ei makseta 7 vuorokauden kuluttua tilauspäivästä.

  Lasku:
  mahdollinen vain yrityksen omissa kotiinkuljetuksissa.

  Tilaus- ja maksuvahvistus

  Kun olemme vastaanottaneet tilauksesi, lähetämme sinulle välittömästi sähköpostilla tilausvahvistuksen, josta näkyvät tilaustietosi. Tarkasta aina tilausvahvistuksen sisältö. Jos sinulla on kysyttävää, ota heti yhteys asiakaspalveluumme. Säästä tilausvahvistus mikäli joudut ottamaan yhteyttä asiakaspalveluun. Asioidessasi asiakaspalvelussa pidä aina mahdollinen asiakasnumerosi ja tilausnumerosi saatavilla. Tarkasta aina, että paketin sisältö täsmää tilausvahvistuksessa olevien tuotteiden kanssa.

  Asiakaspalveluumme saat yhteyden seuraavilla tiedoilla:

  Shetland Oy
  Yrityspiha 4
  00390 Helsinki

  +358 (0)9 - 548 6325
  info@shetland.fi
  www.shetland.fi
  2345734-5

  Toimitustavat ja -kulut

  Maksikirje & Postipaketti. Tilaukset toimitetaan postitse ja ovat noudettavissa lähimmästä postitoimipaikasta. Tavarat toimitetaan kun tilaus on maksettu. Toimituskulut sisältävät posti- ja pakkauskulut. Esitämme ostoskorissa arvion tulevista toimituskuluista ensisijaisen käytössä olevan toimitustavan mukaan. Tarkat toimituskulut näet valittuasi tilaukselle haluamasi maksu- ja toimitustavat. Käytössä olevat toimitustavat riippuvat ostoskorin sisällöstä ja yhteispainosta. Voit valita kassalla käytössä olevista toimitustavoista sinulle parhaiten sopivan vaihtoehdon jonka yhteydessä tarkka toimituskulu on esitetty.

  Toimitusaika

  Yleisimmät toimitusaikamme Suomeen vaihtelevat tilauksesta ja toimitustavasta riippuen. Poikkeukset toimitusaika-arvioihin on kerrottu, jos ostoskorissa on varastosta loppuneita tuotteita ja ilmoitamme myös mahdollisista viivästyksistä teille välittömästi tilaamisen jälkeen.

  Emme vastaa ylivoimaisen esteen aiheuttamista viivästymisistä tai viivästysten aiheuttamista välillisistä haitoista. Verkkokauppa tiedottaa sivuillaan poikkeavista toimitusajoista.

  Palautusehdot

  Peruuttamisoikeus

  Teillä on oikeus peruuttaa tämä sopimus 14 päivän kuluessa syytä ilmoittamatta. Peruuttamisen määräaika päättyy 14 päivän kuluttua siitä, kun viimeinen tavaraerä on vastaanotettu tai ladattavien tuotteiden kohdalla tilauksen vastaanottohetkestä.

  Peruuttamisoikeuden käyttämiseksi teidän on ilmoitettava meille päätöksestänne peruuttaa sopimus yksiselitteisellä tavalla (esimerkiksi kirjeellä postitse tai sähköpostilla). Voitte käyttää myös tulostettavaa palautuslomakettamme, mutta sen käyttö ei ole pakollista.

  Peruuttamisen määräajan noudattamiseksi riittää, että lähetätte ilmoituksenne peruuttamisoikeuden käytöstä ennen peruuttamisajan päättymistä.

  Peruuttamisen vaikutukset

  Jos peruutatte tämän sopimuksen, palautamme teille kaikki teiltä saamamme suoritukset, myös toimituskustannukset (paitsi lisäkustannuksia siitä, että olette valinnut tarjoamastamme edullisimmasta vakiotoimitustavasta poikkeavan toimitustavan), viivytyksettä ja joka tapauksessa viimeistään 14 päivän kuluttua peruuttamisilmoituksen saatuamme. Suoritamme palautuksen sillä maksutavalla, jota olette käyttänyt alkuperäisessä liiketoimessa, ellette ole nimenomaisesti suostunut muuhun, ja joka tapauksessa siten, että teille ei aiheudu suoritusten palauttamisesta kustannuksia.

  Teidän on lähetettävä tavarat takaisin viivytyksettä ja viimeistään 14 päivän kuluttua peruuttamisilmoituksen tekemisestä. Määräaikaa on noudatettu, jos lähetätte tavarat takaisin ennen kyseisen 14 päivän määräajan päättymistä.

  Olette vastuussa vain sellaisesta tavaroiden arvon alentumisesta, joka on seuraus- ta muusta kuin tavaroiden luonteen, ominaisuuksien ja toimivuuden toteamiseksi tarvittavasta käsittelystä.

  Lunastamaton paketti

  Lunastamatta jättäminen ei ole sama asia kuin palautus tai peruutus. Lunastamatta jätetystä paketista, josta ei ole tehty erillistä peruutusilmoitusta, perimme toimituskustannukset.

  Ongelmatilanteet

  Mikäli tuote on kadonnut tai vioittunut kuljetuksen aikana tai se ei muuten vastaa tilaustasi, tulee teidän ilmoittaa virheestä viimeistään 14 päivän kuluessa kirjallisesti osoitteeseen info(at)shetland.fi tai soittamalla yhteystiedoissa mainittuun puhelinnumeroon. Jos paketti on selvästi vaurioitunut kuljetuksessa, teidän täytyy tehdä välittömästi asiasta reklamaatio valitsemanne toimitustavan kuljetusyhtiölle.

  Ostoskoriin käytetyt lahjakortit