Print this page

Luuston kasvuhäiriöt ja perinnölliset sairaudet

Tämä kysymys putkahtelee jatkuvasti esille ja mielipiteet syistä ja synnyistä vaihtelevat laidasta laitaan. Toiset pitävät ruokintaa ehdottomasti pääasiana, toiset jättävät sen täysin perinnöllisyyden syyksi.

 Kumpikaan ei ole oikeassa, sillä kasvuhäiriöön vaikuttavat monet eri tekijät, useimmiten yhteisvaikutteisesti. Teoriasssa jokaisella pennulla on n 20-25 %
mahdollisuus sairastua kun kaikki osatekijät otetaan huomioon. Näihin osa-tekijöihin vaikuttamalla, vaikutetaan myös nivelsairauden puhkeamiseen eli nostetaan kynnystä, ettei näin tapahtuisi.

Luuston kasvuhäiriöt liittyvät yleisesti nivelten ja lonkkamaljan kasvuhäiriöihin. Osteochondritis Dissecans (OCD) joka tarkoittaa sidekudossyntyistä luutumista. OD, OCD, HD - kaikki ovat ravinteellisesti samoja asioita, niveliä, jotka ensin ovat rustoa ja pikkuhiljaa luutuvat kasvun mukaan. Ongelmaa esiintyy lähinnä suurilla ja jättiroduilla, mutta myös pienemmillä roduilla sekä kissoilla, joskin harvinaisempana. Pitkäselkäisillä, kuten mäyräkoirilla, ongelma esiintyy selän nivelissä. Sen syntyyn vaikuttavat genetiikka, onnettomuus, nopea kasvu ja/tai ruokinta, ylipaino, yleisimmin useampi yhdessä. Mitään yksiselitteistä syytä ei ole.

Lataa artikkeli: http://www.shetland.fi/Artikkelit/Luustonkasvuhairiot.pdf