Print this page

SAIRAUKSIEN TUKIRUOKINTA I.

Monille koirille kehittyy elämänsä aikana kroonisia sairauksia, joiden hoitoon sisältyvät lääkkeet ja erikoisruokavalio. Yleisimmin nämä aineenvaihdunnalliset sairaudet ovat seurausta vääristä ruokintatottumuksista niin koirilla kuin kissoilla

Pitkäaikainen, puutteellinen tai liiallinen väärä ruokavalio kyseiselle yksilölle, aiheuttaa ajan myötä puutostiloja tai ylirasitusta maksalle, munuaisille, sydämelle tai muille elimille. Näiden elinten vajaatoiminnan kasvaessa, lemmikin terveys heikkenee ja joudutaan tilanteeseen, jossa ruokavalion muutos sekä mahdollinen lääkehoito on aloitettava.

Vastuullisen kasvattajan tehtävänä on saada myös uusi pennun omistaja ymmärtämään ruokinnan merkityksen koiran terveydelle pitkällä aikavälillä, ei pelkästään kasvuaikana, johon nykyään kiinnitetään yhä enemmän huomiota. Aikuisen koiran terveydessä väärät ruokintatottumukset eivät välttämättä edes näy, mutta vanhempana ilmenevät sairaudet ovat yleisimmin seurausta jo vuosia jatkuneista puutostiloista tai elimistöä rasittavista ylimääristä.

Yleisimmin koiranruokavalmistajat valmistavat perusruokaa (myydään marketeissa), Premium- ja Super Premium-ruokaa (myydään erikoisliikkeissä) ja sairauden hoitoon tarkoitettua erikoisruokaa (myydään eläinlääkäreiden kautta). Laadullisesti ns. markettiruuat ovat täysin erilaisia kuin erikoisliikkeiden tai eläinlääkäriasemien ruuat, samoin hintaero on yleensä suuri. Tämä johtuu lähinnä raaka-aineista, markettiruuat ovat yleisimmin kasvispohjaisia eli halvempia valmistaa. Markkinointi tavoista johtuen, kuluttaja ei normaalitilanteissa edes tiedä ruokkivansa koiraa ravinnolla, joka mahdollisesti altistaa koiran vanhemmalla iällä näille aineenvaihdunnallisille sairauksille, joskin tietämys on kovassa kasvussa.

Lataa artikkeli: http://www.shetland.fi/Artikkelit/Sairauksien%20tukiruokinta%20I1.pdf