english-flag           facebook

Developed in conjunction with Joomla extensions.

Geeniteknologian käyttö koiranjalostuksessa

Geeniteknologian käyttö on tulossa kovaa vauhtia myös koiranjalostukseen. Tämä teknologia antaa aivan uusia työkaluja ja välineitä löytää perinnölliset sairaudet ja estää turha geenipoolien kaventaminen poistamalla jalostuksesta koiria pelkän epäilyksen vuoksi.

Geeni teknologialla voidaan tarkistaa vanhemmat, jolloin jo ennen astutusta varmistetaan mitä perinnöllisiä sairauksia kyseiset yksilöt sairastavat tai kantavat. Jälkeläiset testataan vastaavasti ja tuloksista voidaan todeta onko jälkeläinen sairautta sairastava, kantava vai puhdas.

Kantava voidaan astuttaa puhtaalla ilman pelkoa perinnöllisestä sairaudesta. Samoin voidaan astuttaa sairas ja kantava, jälkeläiset testaamalla voidaan selvittää perinnölliset sairaudet niistä.
 
Ennakkoluulotonta asennetta tarvitaan Osa koirajärjestöistä ja yhdistyksistä, sekä yksittäisten koirien omistajat ovat jo lähteneet innokkaina hyödyntämään uusinta teknologiaa, eturintamassa Labradorinnoutajakerho silmäsairauksien karsinnassa
.
Suomen Pyreneläiset ry on myös erittäin pitkällä epilepsiatutkimusten taustalla, lähes koko rotua Suomessa kattavilla veritesteillä on näytteet kerätty tutkimukseen ja epilepsiaa aiheuttavia geenejä kartoitetaan.
Rotuja kaikkiaan tutkimuksissa jo useita (lista lopussa). Lisää tarvitaan, varsinkin veritestejä geenikarttojen tekemiseen jokaisesta rodusta, myös terveistä koirista vertailtavaksi.