Print this page

MIKSI GEENITUTKIMUKSET - KOIRILLA ?

Tämä geneettinen koodi sisältää nuo noin 3.000.000.000 kirjainta ja näissä kirjaimissa on kehon rakenteen rakennusohje eli geenit. Geenit säätelevät myös proteiinien valmistusta eli niissä on valmistusresepti koko keholle.

Yksittäiset tutkijat yrittivät tutkia yhtä geeniä, tietämättä mitä viereisessä geenissä oli. Tämä oli kuin kulkemista valtavassa kirjastossa kynttilän valossa. Siirryttäessä hyllystä toiseen, edellinen hylly katosi näkyvistä.

Tulokset olivat lähinnä erilaisia teorioita eikä todellisia tuloksia saatu millään aikaiseksi.

Lopulta 1980-luvulla tiedemiehet ja tutkijat tuskastelivat tätä tilannetta ja syntyi ajatus kansainvälisestä yhteistyöstä,

Mitä jos yrittäisimme selvittää koko genomin (DNA:n) yhteistyössä ?

Tämä ajatus sai valtavasti vastustusta. Yliopistot pitivät kiinni omista eduistaan, samoin eri valtiot. Nämä halusivat pitää tutkimuksen ja sen tulokset itsellään. Kuitenkin vuonna 1995 kahdeksan eri maan yliopistojen tutkijat saivat tuekseen mm U.S.A.:n Energiaministeriön ja tutkimus alkoi.

Tähtäimenä oli purkaa koko geneettinen koodi (DNA) 15. vuodessa. Työ oli valtava. DNA sisältää 3.000.000.000 kirjainta ja nämä kaikki tulisi löytää ja paikantaa. Projektin ajatuksena oli julkaista tutkimukset verkossa joka päivä, vapaina kenelle tahansa. Tämä ajatus lähti liikkeelle siitä, että genetiikka on elämän perustaa eikä sitä kukaan voi omistaa ja patentoida.

Lataa artikkeli: http://www.shetland.fi/Artikkelit/Miksi%20geenitutkimukset%20nyt.pdf