Print this page

Suurikokoisten rotujen pentujen ruokinta

Ravinnon vaikutukset kasvavissa pennuissa on yksi kiistan alaisimmista aiheista, varsinkin suurikokoisen rodun kasvuiällä.

Pienemmillä ja keskikokoisilla koirilla ei tätä yhtä yleisesti esiinny ja tässä keskitymme nimenomaan suurikokoisiin rotuihin, joiden lonkka- ja niveltulokset kertovat karua tarinaa. Syitä ongelmiin haetaan milloin mistäkin, oletuksia syistä on monia.

Yksi näistä käsittelee yliruokintaa eli oletusta, jossa mahdollisimman nopea kasvu on hyödyllisintä. Tämä saavutetaan mahdollisimman suurella määrällä ravintoaineita eli vahvaa penturuokaa lisättynä vitamiini- ja hivenaine-annostelulla koko kasvuiän. 

Suurimmat ongelmat kiteytyvät tärkeysjärjestyksessä seuraaviin:

Kalkki: Ihanteellisena kalkin määränä pidetään 1-2,5 %, joka yleisesti ottaen on oikea, kuitenkin, kun kysymyksessä suuret rodut, kuten Tanskan Doggi, ollaan tämän ihanteellisen määrän alapäässä eli lähempänä 1% kuin 2,5 %. Yli 3 % kalkkipitoisuutta pidetään jo suoranaisena syynä luuston kasvuhäiriöihin. On kuitenkin muistettava D-vitamiinin kalkin imeytymistä lisäävä vaikutus sekä fosforin yhteisvaikutteisuus.

Energia: Jos päivittäisen ravinnon kaloripitoisuus on suuri, tuloksena on nopea kasvu ja tämä lisä massa, jonka kehittymätön luuranka joutuu tukemaan, aiheuttaa mikroskooppisia vahinkoja luuston kudoksille, johtaen epämuodostumiin ja luuston kasvuhäiriöihin sekä mahdolliseen krooniseen nivelkipuun. Käytännössä tähän voidaan vaikutta suoraan ravinnon rasva- ja valkuaispitoisuutta valvomalla. Suurille roduille rasvaa vähintään 12 %, enintään 15 % ja max 24 % valkuaista.

Valkuainen:Valkuaisen osuus ravinnosta tulisi olla erittäin korkea (30-32%) n.8-12 viikon ikään ja tämän jälkeen alhaisempi (20-23 %) täysikasvuiseksi asti. Ylimääräinen valkuainen, jota koira ei pysty käyttämään, muutetaan kehossa taas energiaksi eli sitä ei käytetäkään kudosten rakentamiseen eli palataan yllämainittuun sekä rustojen ylikasvuun.

Lataa artikkeli: http://www.shetland.fi/Artikkelit/Suuri%20kokoisten%20rotujen%20pentujen%20ruokinta2.pdf